kvärnstens webblogo centrerad med symbol

Vad är sockerberoende?

Sockerberoende handlar inte om dålig karaktär utan det är en rubbad biokemi som gör att hjärnan har ett beroende, ett okontrollerat begär efter ett särskilt njutnings- eller berusningsmedel. Sockerberoende är en fysisk sjukdom som sitter i hjärnan.

Om du gömmer, smyger och ljuger om ditt intag av socker, kan det vara ett symtom på ett sk. sockerberoende. Ett beroende bygger om belöningssystemet i hjärnan och får man inte drogen uppstår abstinens. Risken är då att du kanske självmedicinerar med mera socker och stärkelserik mat. Börjar man kan man inte sluta. 

Socker påverkar signalsubstansen dopamin, som gör att du känner upprymdhet och välbehag. Det är därför vi gärna tar till något sött när vi känner oss trötta eller nere.

Människan har en förkärlek till söt smak. Men det som förr ansågs som lyxvara används nu till vardags och finns tillgängligt och gömt i alla dess former.

sockerberoende

Psykiska symtom på sockerberoende kan vara:
depression, nedstämdhet, omotiverade vredesutbrott, humörsvängningar, självmordstankar.

Fysiska symtom på sockerberoende kan vara: återkommande infektioner, migrän, huvudvärk, inflammationer, värk, sömnproblem.

Socialt kan vara:
känna sig onormal, känsla av utanförskap, isolera sig, svårt med tillit, social fobi, en stark känsla av att ”vara fel”, svårt med att känna glädje, närhet, kärlek.

OLIKA VÄGAR TILL BEHANDLING

Träffa Maria Kvärnsten för personlig rådgivning på EcoCaféet, Storgatan 26 i Östersund. 

Kommunicera med Maria via Competencer (med eller utan webbkamera).

Ring Maria på telefon:
070-298 60 09