kvärnstens webblogo centrerad med symbol

5 tecken på att du har ett sockerberoende

Gömmer sötsaker
Du gömmer sötsaker från de i din närhet och äter när ingen ser. Det händer ofta att du tackar nej inför andra, för att i stället planera vad du ska äta när du är ensam.

Ljuger om dina vanor
Du ljuger både för dig själv och andra om ditt sockerintag. Dagen kanske börjar med intentionen att inte äta socker, sedan gör du det ändå utan att reflektera över det och kanske till och med har uppfattningen av att du låtit bli.

Tappat kontrollen
Du känner att du har tappat kontrollen. Trots att du vet att du skulle må bättre av låta bli sockret kan du inte låta bli att köpa hem sötsaker. Det känns som att du har gett upp inför dig själv och gett vika för sockret.

Tar tid och energi
Du känner själv att det är ett problem att du lägger ner så mycket tid på att planera ditt sockerintag och att tankarna på socker tar för mycket energi.

Går ut över ditt sociala liv
Du väljer att tacka nej till att umgås med vänner för att i stället få stanna hemma med en godispåse. Att äta godiset med andra innebär ofta skamkänslor, eftersom du vet att du inte borde.

Skillnad på bruk och beroende

Normalt bruk: Du har ett socialt bruk och kan njuta av sött, pasta och bröd utan att hela tiden vilja ha mer. Du kan tycka att du äter för mycket ibland, men ditt bruk har inga skadliga konsekvenser.

Skadligt bruk: Du är en överanvändare. Du faller ofta för frestelsen, kanske fikar du ofta eller åker på semester i två veckor och tillåter dig då att äta/dricka allt och mycket under, men det handlar mer om vanor än ett beroende. 

Beroende: Du kan falla för bantningsindustrins alla galna dieter och produkter, du provar gärna piller och pulver om du vill gå ner i vikt. Du kan vara strikt en period och gå ner i vikt, men sen ta en glass och falla tillbaka till frossande av sötsaker. Du har inte bara ett vanligt sug, du kan trigga i gång av bara en syn, lukt eller tanke på något sött. En tugga kan vara för mycket, men samtidigt är tusen inte nog.

OLIKA VÄGAR TILL BEHANDLING:

Träffa Maria Kvärnsten för personlig rådgivning på EcoCaféet, Storgatan 26 i Östersund. 

Kommunicera med Maria via Competencer (med eller utan webbkamera).

Ring Maria på telefon:
070-298 60 09